Uiterlijk
Groot zeegras is een overblijvende waterplant met lijnvormige 2-5 mm brede bladeren. De bladen zijn enkele decimeters tot meer dan één meter lang en hebben een afgeronde bladtop en meestal drie of vijf lengtenerven.
Verspreiding,
Groot zeegras kwam in Nederland voor in uitgestrekte vegetaties in de Waddenzee. Sinds een epidemie van een eencellige slijmzwamachtige in het begin van de jaren dertig van de 20e eeuw is van de vroegere Zeegrasvelden niet veel over. In de Waddenzee zijn nu nog enkele kleine groeiplaatsen overgebleven, met name in de Eemsmonding en bij Terschelling. Op enkele plaatsen vinden herintroductieproeven plaats (onder andere op het Balgzand). Daarbuiten komt Groot zeegras in groter aantal voor in het Grevelingenmeer, in het Veerse meer en in klein aantal in de Oosterschelde.
Groeiplaats
Groot zeegras komt voor in de getijdenzone en op plaatsen die niet droogvallen tot op een diepte van maximaal zes meter. De soort is gebonden aan plaatsen met een zandig tot slikkige bodem waarbij opslibbing en bodemafbraak met elkaar in evenwicht zijn. Bij een te grote bodemdynamiek verdwijnt de plant. Groot zeegras groeit op plaatsen met helder water. De soort verdraagt een hoge voedselrijkdom van het water, mits dit niet tot gevolg heeft dat wieren het licht onderscheppen of dat algen de zeegrasplanten overwoekeren.
Eisen aan de omgeving
Op droogvallende slikken in de getijdenzone, op plaatsen die gewoonlijk dagelijks bij hoog water worden overspoeld. De soort groeit bij voorkeur op plaatsen waar bij laag water enig water blijft staan.
Staat van instandhouding in Nederland
De soort staat als bedreigd in de Rode Lijst Vaatplanten (BE). Ondanks diverse inspanningen voor herintroductie lijkt de gunstige staat van instandhouding nog niet gewaarborgd. Gezien de resultaten lijkt het verstandig om de herintroductie-experimenten te continueren.
Externe deskundigheid
- Stichting FLORON, Leiden
- RIKZ, Rijkswaterstaat
- Katholieke Universiteit Nijmegen
- Alterra Texel
Literatuur
- Bal, D., H.M. Beije, M. Fellinger, R. Haverman, A.J.F.M. van Opstal en F.J. van Zadelhoff, 2001. Handboek Natuurdoeltypen. tweede geheel herziene editie. Rapport Expertisecentrum LNV nr. 2001/020, Wageningen.
- Bos A.R., M.M van Katwijk en D.C.R Hermus, 2004. Herintroductie Zostera marina in de westelijke Waddenzee (2002-2006), Resultatenrapportage 2003. Dep. of Environmental Studies, University of Nijmegen.
- Katwijk M.M. van, 2000. Possibilities for restoration of Zostera marina beds in the Dutch Wadden Sea. PhD thesis, University of Nijmegen.
- Weeda, E.J. et. al. Nederlandse oecologische flora. Wilde planten en hun relaties, deel 4. IVN.
- Weeda, E.J., Schaminée', J.H.J. en L. van Duuren, 2000. Atlas van de Plantengemeenschappen in Nederland deel 1, Wateren, moerassen en natte heiden. KNNV uitgeverij, Utrecht.
Websites